Ponoć każdy z nas jest alergikiem, ale jeszcze nie znalazł produktu, na który zareaguje jego organizm. Jednakże są przypadki ludzi, których organizm oszukał mianowicie jedząc bądź ubierając się w rzecz, na którą do tej pory nasze ciało tolerowało nagle okazuje się, że mamy alergie właśnie na tą rzecz, którą jemy lata. Nagle okazuje się, że morela, która jemy nagle powoduje przykre dolegliwości typu drętwienie ust języka opuchliznę w gardle, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Naukowcy i lekarze odkryli, że to nasz układ odpornościowy reaguje na dobrze znaną alergię i to właśnie ją zwalcza a nie produkt, który aktualnie jemy on jest tylko nosicielem danego alergenu. Aby uniknąć tego rodzaju nieprzyjemnych niespodzianek wiedząc, że po spożyciu danego pokarmu możemy mieć dolegliwości jak przy naszej alergii pamiętajmy, aby zastosować się do kilku prostych i zapobiegających nieprzyjemnym konsekwencją wskazówek. Przed spożyciem obierzmy owoce warzywa ze skórki, albo, gdy nie jesteśmy pewni skuteczności tego sposobu po prostu je ugotujmy. Niestety przypadki wystąpienia tego typu alergii są bardzo częste, więc jeżeli spotykamy się w swoim życiu z nią opowiedzmy znajomym o tym przypadku może oni także przeżyli to samo i nie wiedzą jak się zachować i co robić.