Zapobiegamy wystąpieniu osteoporozy

Zapobiegamy wystąpieniu osteoporozy

Osteoporoza to choroba najczęściej dotykająca kobiety. Choroba ta jest chorobą, do której skłonność jest uwarunkowana naszymi genami. Choroba ta jest możliwa do wyleczenia, proces leczenia jest jednak długi i trudny. Osteoporoza to choroba, której więc najlepiej jest zapobiegać. Osteoporozie mogą zapobiec także osoby, które są uwarunkowane genetycznie do zachorowania na nią. W profilaktyce osteoporozy największą rolę odgrywa aktywność ruchowa. Aktywność ruchowa przyczynia się do pobudzania procesów odpowiedzialnych za mineralizację kości. Profilaktyka osteoporozy to jednak nie tylko ruch, ale także właściwa dieta. Dieta, która będzie zapobiegała pojawieniu się osteoporozy powinna być bogata w wapń. To wapń odgrywa kluczową rolę w budowie i rozwoju kości. W diecie dorosłej kobiety powinna się dziennie znaleźć przynajmniej 1000 mg wapnia. Najwięcej wapnia znajduje się w przetworach mlecznych: mleku, jogurtach, kefirze oraz w białym i żółtym serze. Bogatym źródłem wapnia jest także natka pietruszki, brokuły i szpinak. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń dorosła kobieta powinna wypić każdego dnia szklankę mleka o pojemności 200 ml, zjeść kubek jogurtu o pojemności 125 ml i zjeść 60 g żółtego sera. Każda kobieta powinna zadbać o to aby nie doszło u niej do powstania osteoporozy. Zwyczaje, które pomagają w zapobieganiu tej choroby warto wpajać już naprawdę małym dziewczynkom. Dzięki temu jako dorosłe kobiety będą prowadziły zdrowy i higieniczny tryb życia, który sprawi, że osteoporoza nigdy nie stanie się ich udziałem. Dzięki temu nawet po przekroczeniu pięćdziesiątego roku życia będą mogły cieszyć się prawdziwą aktywnością.