Miód to cudowny środek na wiele rozmaitych dolegliwości. Dlatego też warto o nim pamiętać. Trzeba jednak wiedzieć, że różne gatunki miodu mają różne właściwości zdrowotne. Najbardziej uniwersalny jest miód spadziowy, który podnosi ogólną odporność organizmu. Aby miód ten był jeszcze bardziej skuteczny warto jego działanie wzmocnić propolisem. W ten sposób z całą pewnością uda nam się w sezonie jesienno – zimowym uniknąć infekcji. Jeżeli złapie nas wysoka gorączką, ale nie chcemy obniżać jej środkami farmakologicznymi, które mogą podrażniać żołądek oraz wątrobę warto pamiętać o miodzie lipowym. Jest to jeden ze skuteczniejszych domowych sposobów na wysoką temperaturę. Z całą pewnością ten rodzaj miodu warto zawsze mieć w kuchennej szafce. Jeżeli z kolei naszym problemem jest grypa musimy sięgnąć po miód wielokwiatowy. To również ten rodzaj miodu pomoże nam się szybciej wyleczyć także z przeziębienia. Warto wspomnieć, że po ten rodzaj miodu mogą bez obaw sięgać te osoby, które mają skłonność do alergii. Jest to bowiem jeden z tych miodu, które wystąpienie reakcji alergicznej wywołują niezwykle rzadko. Jeżeli zależy nam na tym aby nieco wspomóc pracę naszej wątroby z całą pewnością powinniśmy sięgnąć po jeden z najbardziej charakterystycznych w smaku miodów, czyli miód gryczany. Dzięki niemu nasza wątroba będzie działała sprawniej.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply