Zwierzęta, które mogą zarazić nas tą groźną bakterią to przeżuwacze, czyli krowy, kozy, które zaraziły się tymi niezwykle groźnymi bakteriami poprzez spożywanie pokarmów oraz wody skażonej wąglikiem. Zakazić się można poprzez bezpośredni kontakt ze skórą oraz z mięsem skażonym tą bakterią. Ludzie bardzo rzadko zarażają się, tylko w krajach gdzie nie ma odpowiedniego nadzoru weterynaryjnego może dojść do tego rodzaju infekcji. Jednakże warto znać objawy zakażeniu skórnemu towarzyszą krosty przekształcające się w ropiejące znamię a z czasem w wylęgają się z niego pasożyty. Towarzyszą temu gorączka dreszcze, bóle stawów. Natomiast, jeżeli zostaje zjedzony kawałek mięsa zakażonego tą bakterią w organizmie powstają zmiany martwicze, którym towarzyszą duszności oraz plucie krwią sinica oraz kaszel. Tego rodzaju zakażenie powoduje szybką śmierć, ponieważ chory ma tylko ponad 30 godzin życia, jeżeli wąglik zaatakuje płuca. Każdy z nas może się zarazić, lecz wcześnie wykryta choroba jest uleczalna, podawane są dawki penicyliny dostosowane do stadium choroby. Jednakże nie w każdej sytuacji da się uratować pacjenta zarażonego wąglikiem, dlatego nie bagatelizujmy objawów, jeżeli mamy podejrzenia niezwłocznie zgłośmy się do lekarza.