Nowotwory to bardzo trudny ma jednocześnie istotny temat, dotykający coraz szerszej grupy społeczeństwa. Narażenie na substancje kancerogenne i nieprawidłowe żywienie, prowadzą do wielu mutacji w obrębie genów, a następnie nieprawidłowego namnażania się komórek, czyli nowotworzenia. W przypadku nowotworów złośliwych, leczenie odbywa się z udziałem chemio lub radioterapii. Cyklów naświetlania jest kilka, w regularnych odstępach czasowych, a wyzdrowienie po terapii nie jest gwarancją. Ponadto wiążą się one z licznymi dolegliwościami. Chemioterapia może prowadzić do podrażnienia żołądka, skutkującego wymiotami i nudnościami, oraz brakiem apetytu. Pacjenci skarżą się też często na suchość w ustach co utrudnia przełykanie. Dietetycy i lekarze mają na to różne sposoby, a jednym z najprostszych jest wyobrażenie sobie cytryny, co powoduje zwiększone wydzielanie śliny, jest to jednak pomoc doraźna. Po terapii obserwuje się także biegunki i zaparcia. Pacjenci którzy cierpią na tego rodzaju schorzenia są szczególnie wrażliwi na towarzyszące im dolegliwości, a ich komfort życia jest znacznie obniżony, dlatego ze szczególną dbałością należy się o nich troszczyć. Celem dieto terapii w chorobach nowotworowych jest więc uzyskanie optymalnej masy ciała, zwiększenie tolerancji na zastosowaną terapię, zwalczanie niedoborów, a także poprawa jakości życia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply