Żywienie niemowląt stanowi bardzo złożony problem, a jednocześnie niezwykle istotny, gdyż wprowadzenie, zbyt wczesne, niektórych produktów, może prowadzić do efektów ubocznych. Przewód pokarmowy niemowlaka nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, dlatego też oszczędza się go i w pierwszych miesiącach podaje tylko i wyłącznie mleko, najlepiej matki. Tylko i wyłącznie mlekiem karmi się przez 4 pierwsze miesiące, stopniowo zmniejszając częstość a zwiększając dawkę. Jest to jednak zawsze karmienie na żądanie. W piątym miesiącu życia dziecka obok mleka początkowego w jadłospisie pojawia się niewielka ilość przecieru jarzynowego, najlepiej z marchewki i ewentualnie niewielka ilość przetartego jabłka. Szósty miesiąc to czas próby glutenowej, w której podaje się niewielką ilość kleiku zbożowego ,aby zbadać tolerancję na gluten. Zwiększa się tez wtedy podaż zupki jarzynowej i przecieru owocowego, jednak nadal nieznacznie. Pomiędzy 6 a 7 miesiącem w diecie noworodka pojawia się niewielka ilość mięsa gotowanego – 20-30g. Musi to być jednak drób, ponieważ mięso to jest najbardziej delikatne i łatwostrawne. W tym okresie można również wprowadzić zamiast mięsa nieznaczne ilości ryby. Stopniowo wprowadza się też żółtko, zwiększając jego ilość w dziesiątym miesiącu do całego. Pierwszy raz ziemniaka lub ryż, dziecko może spróbować dopiero w 10 miesiącu życia.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply