Przepisy na sałatki

Podjęcie decyzji o odchudzaniu to dopiero pierwszy krok w długiej drodze do osiągnięcia szczupłej sylwetki i zadowolenia z siebie. Kolejnym jest ustalenie planu działania. Wszyscy wiemy, że słodycze i tłuste potrawy tuczą, jednak na tym nie koniec. Nie każdy z nas wie, gdzie szukać informacji o składzie produktu i jego kaloryczności. Odchudzając się powinniśmy postawić na kolorowe sałatki. Mogą one zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Zamiast majonezu jednak, zalecany jest dodatek jogurtu. Cennym produktem są również oleje roślinne, gdyż zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomagających utrzymanie prawidłowego profil lipidowego krwi. Błędnym jest natomiast myślenie, że tłuszcz należy całkowicie wykluczyć z jadłospisu. Nie ma takiej możliwości, gdyż nasze zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy wynosi minimum 23%. Należy jednak pamiętać, aby był to tłuszcz pochodzący właśnie z olejów roślinnych, chudych produktów mlecznych, nasion i orzechów, w ograniczonych ilościach. Przekonajmy się więc do sałatek jako drugiego śniadania i kolacji. Bawmy się smakami, szukajmy wymyślnych przepisów tak, aby odchudzanie było nie tylko zdrowe, ale również przyjemne. Niezwykle ważna w całym tym procesie jest tez aktywność fizyczna, która pomoże dojść do wymarzonego efektu.