Wystąpienie procesu nowotworowego obejmuje 4 podstawowe etapy. Pierwszym jest wystąpienie aktywności metabolicznej, w której istniejący w organizmie pro kancerogen przekształca się w kancerogen. Na drugim etapie zachodzi inicjacja, która skutkuje uszkodzeniami DNA i mutacjami w jego obrąbie. Następnie dochodzi do promocji w obrębie której zachodzi transformacja nowotworowa, natomiast proces nowotworzeni wieńczy progresja, prowadząca do wzrostu zmutowanych komórek i przerzutowania do innych organów. Na każdym z tych etapów mogą zadziałać ochronne związki antyoksydacyjne poprzez zmianę metabolizmu kancerogenu, zwiększenie detoksykacji , naprawę DNA lub wiązanie mutagenów, oraz wyłapywanie wolnych rodników i hamowanie angiogenezy. Udział w ochronie i zwalczaniu kancerogenów biorą między innymi związki indolowe z brokuła, kalafioru, kabaczków i innych warzyw, głównie kapustnych. Swój udział mają również związki siarkowe, obecne w czosnku i cebuli, uwalniające się pod wpływem krojenia i rozcierania. Ich działanie obejmuje nie tylko reakcje zapobiegające rozwojowi nowotworów, ale również obniżają ciśnienie krwi i pozwalają zachowanie odpowiedniego profilu lipidowego. Antyoksydanty obecne w żywności zwalczają także reakcje zapalne, co znacznie podnosi komfort życia osób chorych, zwłaszcza na nowotwory.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply