Otyłość która występuje u małych dzieci i młodzieży jest spowodowana głównie przez błędy żywieniowe. Już na samym początku wprowadzania pokarmów stałych, kształtujemy nawyki żywieniowe dziecka. Wszystkie te wartości, które mu przekażemy, pozostaną u niego na całe życie. Jak dobrze wiadomo, prawidłowa dieta zapobiega niedoborom składników pokarmowych, które są przyczyną wielu chorób. Natomiast nadmiar składników takich jak tłuszcz, czy węglowodany może być przyczyną otyłości, chorób przyzębia i próchnicy, cukrzycy i niedokrwiennej choroby serca. Ponadto obserwuje się wśród młodzieży zmniejszoną aktywność fizyczną wynikającą z braku chęci korzystania z zajęć wychowania fizycznego. Do najczęstszych błędów żywieniowych pojawiających się już w okresie noworodkowym to izolowanie dziecka od matki i nie przystawianie do piersi. Nieprawidłowym zachowaniem żywieniowym jest też zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów stałych i płynów takich jak soki, a zwłaszcza podanie mleka krowiego przed pierwszym rokiem życia. Wprowadzanie do jadłospisu dzieci słodyczy, jest podstawową przyczyną problemów utrzymania masy ciała. Ponadto jeśli otrzymują je one w ramach nagrody za coś, w ich psychice kształtuje się nawyk spożycia słodyczy w chwilach niepowodzeń i problemów, na które skazany jest dorosły człowiek.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply