Ostre zapalenie trzustki

Ostre zapalenie trzustki w dużej mierze jest spowodowane chorobami dróg żółciowych. Należy do nich przede wszystkim kamica żółciowa. Niekorzystnie na funkcjonowanie trzustki wpływa także przewlekłe spożycie alkoholu w nadmiarze. Objawami należącymi do tego zespołu chorobowego są bóle brzucha, a także nudności i wymioty. Notowano również przypadki niewydolności oddechowej, w zaawansowanym stadium choroby. W przypadku gdy mamy do czynienia z łagodnym zapaleniem trzustki, leczenie polega na stosowaniu krótkotrwałej głodówki z jednoczesnym podawaniem dożylnym elektrolitów. Znacznie trudniej jest natomiast łagodzić objawy i leczyć ostre zapalenie trzustki, gdyż wymaga ono szczególnego postępowania dietetycznego. Początkiem terapii jest żywienie dożylne a następnie dojelitowe. W pierwszym okresie rekonwalescencji dzienna racja pokarmowa dostarcza nie więcej niż 2000 kcal. Główne źródło energii to węglowodany, podawane w ilości 345g. Wymagania dotyczące rodzaju posiłków zakładają, że muszą one być lekkostrawne, aby nie obciążały przewodu pokarmowego, gdyż soki trawienne wydzielane są przez trzustkę w mniejszym stopniu. Z jadłospisu wyklucza się potrawy bogato błonnikowe, aby nie pobudzać perystaltyki. W dalszych etapach stopniowo zwiększa się podaż składników odżywczych, zwiększa ilość białka kosztem tłuszczu.