Kiedy brakuje witamin

Jak wykazują ostatnie badania, codziennie spożywanie produktów nie wystarczy by w organizmie była odpowiednia ilość witamin. Dlatego też należy przyjmować witaminy doustnie w formie tabletek, syropów lub rozpuszczalnych saszetek. Niedobór witamin jest bardzo groźny dla organizmu dlatego warto co pewien czas przeprowadzać u siebie badanie krwi aby sprawdzić jaka jest zawartość witamin w organizmie. Produkty, których spożywamy najwięcej są przetworzone a tym samym nie ma w nich witamin, które powinny odżywiać organizm. Kiedy organizm ma ich za mało daje oznaki aby je uzupełnić. Najczęstszym objawem niedoboru witamin z grupy B są pękające kąciki ust. Najczęściej pojawiają się one u kobiet. Warto wtedy uzupełnić takie witaminy jak cynk i żelazo. Kiedy wypadają włosy lub pojawia się wysypka na ciele warto spożywać produkty bogate w biotynę. Bardzo częstą dolegliwością jest ból poszczególnych partii ciała, mrowienie czy drętwienie. Oznacza to, że w organizmie brakuje kwasu foliowego. Częste skurcze mogą oznaczać niedobory potasu. Jeżeli na ciele pojawia się dużo czerwonych znamion przypominających trądzik, może to oznaczać, że w organizmie brakuje witaminy A i D. Niedobór witamin jest jednak bardzo łatwy do pokonania, należy spożywać produkty bogate w witaminy aby te niedobory uzupełnić i czuć się dobrze. Najwięcej witamin jest w owocach i warzywach. W naszej diecie nie powinno więc ich zabraknąć. Jakie warzywa i owoce są najcenniejsze? Z pewnością każdy, kto chce uniknąć anemii powinien zdecydować się na spożywanie buraków, marchwi oraz jabłek. Najlepszy jest sok przyrządzony z podanych składników. Nie można zapominać również o cennych i lubianych u nas pomidorach.