Nie ma idealnej czy uniwersalnej zasady na odchudzanie. Wśród rad, udzielanych przez dietetyków, do najczęstszych należą te nawiązujące do ograniczenia ciężkostrawnych potraw przy jednoczesnym spożywaniu przynajmniej czterech – pięciu posiłków dziennie. Osoby na diecie powinny unikać produktów przetworzonych, a także tych zawierających dużo węglowodanów prostych. Ich spożywanie zaspokaja głód na krótko, a w konsekwencji prowadzi do częstszego podjadania. Owszem, należy jadać kilka małych posiłków dziennie, ale powinny być one możliwie jak najbardziej regularne. Najlepiej jest jeść mniej więcej co trzy godziny. W ten sposób można przyzwyczaić żołądek do systematycznych dostaw pokarmu, a tym samym energii dla całego organizmu. Dietetycy zwracają uwagę, że głodówka nie ma sensu, a wszelkie jej efekty są tylko pozorne. W rzeczywistości wyrządza więcej szkód niż pożytku. Poza tym ostatni posiłek najlepiej jest spożyć co najmniej dwie godziny przed snem. W ten sposób ogranicza się odkładanie jedzenia w kolejne kilogramy. Im późniejsza pora dnia, tym bardziej należy redukować z jadłospisu ciężkie i kaloryczne potrawy. Wieczorem lepiej odpuścić sobie węglowodany, mięso czerwone czy makarony. Warto sięgnąć po warzywa i owoce, choć akurat z tymi ostatnimi też trzeba uważać, gdyż są źródłem węglowodanów. Jeśli chodzi o warzywa to bez najmniejszych nawet wyrzutów sumienia możemy spożywać pomidory. Warzywa te są niezwykle zdrowe, a jednocześnie mają bardzo mało kalorii. W przypadku owoców poleca się jabłka. Bardzo ostrożnie trzeba podchodzić natomiast do winogron oraz gruszek. Są to bowiem bomby kaloryczne.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply