Kiedy nadchodzi czas jesieni, bardzo często zaczynają się bardzo nieprzeciętne infekcje, głównie wirusowe, które określane są jako przeziębienia lub też grypa. Wydaje się, że są one nieuniknionym elementem zmiany pór roku, ponieważ co roku mamy te same problemy, zarówno my sami jak i ludzie z naszego toczenia, rodzina, znajomi, sąsiedzi. Jednak są sposoby na zdobycie naturalnej odporności, która pomoże nam w omijaniu szerokim łukiem zachorowań, lub w razie choroby, sprawi że jej objawy będą mniej dokuczliwe i szybciej miną. Przede wszystkim warto jest zaufać naturze, korzystając z jej sprawdzonych receptur i do naszego jadłospisu włączyć na stałe takie produkty jak czosnek, cebula, miód, cytryna czy też korzeń imbiru, który możemy dodawać w plasterkach, do naszej codziennej herbaty. Również takie sposoby na odporność i zdrowie jak soki z malin, jeżyn, aronii, lipy czy czarnego bzu, które rozgrzewają, dostarczają cenne składniki, takie jak witamina C, działające leczniczo w stanach infekcji wirusowych. Warto podkreślić, że sięgać można nie tylko po soki, ale również po ziołowe herbatki oraz napary przygotowane na wspomnianych owocach oraz kwiatach. Bez trudu w każdej aptece kupimy suszony czarny bez czy herbatkę malinową. Również sposoby naszych babć, aby przy przeziębieniu zjeść gorący rosół gotowany na warzywach i na drobiu, doskonale rozgrzewa nasze ciało i szybko stawia na nogi. Trzeba jednak pamiętać, że musi to być bulion niezwykle esencjonalny. Są to naturalne, ale bardzo skuteczne metody na podniesienie odporności naszego organizmu, warto z nich korzystać w sezonie jesiennym.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply