Dieta karmiącej mamy

Każda kobieta, która karmi piersią i poszukuje na ten temat informacji znajdzie wiele danych które są ze sobą sprzeczne a nawet często sobie zaprzeczają. Dlaczego tak jest? Na temat karmienia piersią wykonano wiele badań. Powstało wiele informacji, które z racji tego ze prowadzi się ciągle nowe badania, szybko okazują się nieprawidłowe i przebrzmiałe. Co jest więc najważniejsze w odżywianiu się karmiącej mamy? Najważniejsze jest to, żeby pamiętać że dieta musi dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników mineralnych, uzupełniać wszelkie niedobory i zaspokajać wszystkie niezbędne potrzeby organizmu. Często zdarza się tak, że w wyniku ograniczania pozornie niezdrowych składników z diety przez co dieta karmiącej redukuje jej jadłospis do ryżu, marchewki i gotowanego mięsa. Tak uboga dieta to prosta droga do powstania niedoborów w organizmie mamy. Niestety często kobiety właśnie tak się odżywiają. Zasada jest jednak prosta: jeśli podejrzewasz, że jakiś produkt w twojej diecie szkodzi dziecku, dopiero wtedy wyeliminuj go i obserwuj, czy niepokojące objawy, które zmusiły cię do wprowadzenia drastycznej diety zanikają. Z diety podczas karmienia piersią usuwamy produkty najczęściej uczulające: jaja, mleko, kakao, czekoladę, orzechy, ryby i soję. Ostrożność jest wskazana w przypadku potraw ciężkostrawnych i wzdymających, jak kapusta, groch, grzyby, śliwki suszone, potrawy smażone – tych lepiej, podczas karmienia piersią unikać. Kobieta, która karmi piersią powinna pamiętać, że jej sposób odżywiania się wpływa nie tylko na nią, ale również na jej dziecko. Dlatego w tym okresie należy odżywiać się szczególnie racjonalnie.