Alergia jest coraz bardziej powszechną chorobą zarówno u osób dorosłych, jak również u dzieci. Radzenie sobie z nią wymaga nie tylko dopasowanego leczenia i unikania alergenów, to również stosowanie odpowiedniej diety. Osoby dorosłe wiedzą, co powoduje u nich reakcje alergiczną i mogą bez trudu wyeliminować takie substancje pokarmowe z codziennej diety, natomiast trudne staje się to w przypadku niemowląt i małych dzieci. Dlatego u dzieci obciążonych genetycznie możliwością wystąpienia alergii pokarmowych, matka karmi piersią aż do 6 miesiąca życia, po tym okresie można wprowadzać do diety inne pokarmy, jednak jaja, ryby, mleko i orzechy powinno się podawać dzieciom dopiero, kiedy ukończą 2 rok życia. Bardzo często alergik w swojej diecie musi wykluczyć produkty zawierające gluten, mleko i jaja. Kiedyś stwarzało to problemy w stworzeniu zbilansowanych i pełnowartościowych posiłków, a dziś dostępność produktów bezglutenowych i substytutów pozwala bez ograniczeń cieszyć się przyjemnością jedzenia i możliwością tworzenia nowych i smacznych przepisów. Przestrzeganie diety i zasad prawidłowego żywienia dla osób z alergią jest zazwyczaj długotrwałe i pozwala na znaczne minimalizowanie objawów alergii.