Nasza cywilizacja powoduje powstawanie wielu chorób, nazywanych cywilizacyjnymi (zalicza się do nich między innymi cukrzycę oraz miażdżycę naczyń krwionośnych)– jednym z największych błędów, jakie popełniamy, jest jedzenie niekoniecznie rzeczy zdrowych, ale smacznych, nawet w sytuacji, kiedy ten smak jest sztucznie wywoływany, poprzez wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, zapachu czy wyglądu. Kolejny błąd w naszym żywieniu, jako współczesnego człowieka, to jedzenie zbyt dużych ilości pokarmów – nasz organizm nie jest do tego odpowiednio przystosowany, kiedyś człowiek jadł tylko tyle, ile mu było niezbędne dla zachowania życia. Jedząc za dużo doprowadzamy do tego, że nasz organizm ma zbyt wiele kalorii, które nie zostają zagospodarowane. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że prowadzi to do powstawania nadwagi. Jednym z korzystnych aspektów dawnej diety były okresy głodówki – jeszcze w epoce człowieka mieszkającego w jaskiniach były okresy, kiedy nic się nie dało upolować i była wówczas przymusowa, naturalna głodówka – to powodowało pewne oczyszczenie organizmu, czego obecnie w zasadzie się nie stosuje. Głodówki stosowane są przez bardzo niewielką grupę osób. Dlatego też trudno jest obecnie zachować dobre zdrowie, jeśli z jednej strony jemy dużo, niewłaściwie, nie zważając na skład produktów, które spożywamy, z drugiej zaś strony mamy generalnie za mało ruchu, który by w naturalny sposób rekompensował większe spożycie każdego dnia produktów żywnościowych – nasz siedzący tryb życia nie sprzyja dobremu zdrowiu, a jeśli żyjemy dłużej, to jest zasługa wszelkiego rodzaju medykamentów.
Dieta a zachowanie dobrego zdrowia

Leave a Reply