Komu z nas dzieciństwo nie kojarzy się że słodyczami, a szczególnie z czekoladą, niezależnie od tego, w jakiej formie spożywaliśmy czekoladę – czy w postaci tabliczki, cukierków czekoladowych, czy też w postaci na przykład bloku czekoladowego. Co jakiś czas pojawiają się głosy różnego rodzaju specjalistów od zdrowego żywienia, mówiące o tym, że nie powinno się spożywać czekolady albo też należy znacznie ograniczyć jej jedzenie, bo ma różne szkodliwe czynniki, jest bardzo kaloryczna, a nawet uzależnię, nie mówiąc już o niszczącym wpływie na nasze uzębienie. Zaraz potem słyszymy glosy innych ekspertów zupełnie odmienne, mówiące o tym, że czekolada to bardzo poważne źródło zasilania naszego organizmu w magnez, że poprawia nasz humor, że jest wskazana z wielu względów. Najlepiej, więc wypośrodkować ta opinie i pozwolić sobie czasem na odrobinę czekoladowego szaleństwa, bez niepotrzebnego umartwiania się – warto zrobić sobie co jakiś czas odrobinę przyjemności. Jeśli już decydujemy się na zjedzenie czekolady i mamy możliwość wyboru, unikajmy czekolady białej – jak mówią eksperci, taka czekolada pozbawiona jest jakichkolwiek wartości, zawiera natomiast pewne składniki chemiczne, niekoniecznie pożądane przez organizm, zwłaszcza dziecka. Czekolada to jeden z bardziej lubianych rodzajów słodyczy. Chętnie jedzą ją zarówno osoby młode, jak i te całkiem stare. Z całą pewnością przesadą będzie całkowite zrezygnowanie z sięganie po czekoladę. Nie można jednak zapomnieć, że czekolada jedzona zbyt często i w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do powstania nadwagi. Stąd już tylko krok do naprawdę poważnych problemów ze zdrowiem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply