Czekolada na brak wielbicieli narzekać nie może. To najbardziej lubiany na całym świecie wyrób cukierniczy. Jej wysokie walory smakowe są niekwestionowane – to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Głównymi składnikami czekolady są miazga kakaowa oraz tłuszcz kakaowy. Im większa jest zawartość miazgi kakaowej, tym bardziej wartościowym produktem jest czekolada – stąd zresztą bierze się podział na czekoladę gorzką, mleczną, deserową oraz białą. Jeżeli ktoś nie może się oprzeć pokusie i jednocześnie chce dbać o linię, niech sięga po czekoladę gorzką – o zawartości co najmniej 70 procent kakao. Niewątpliwe walory czekolady są wykorzystywane nie tylko w celach spożywczych. W wielu salonach i ośrodkach spa dostępne są zabiegi wykonywane z użyciem właśnie czekolady. Nie bez powodu cieszą się one ogromnym zainteresowaniem. Po pierwsze – znakomicie poprawiają samopoczucie i odprężają. Po drugie – fantastycznie wpływają na skórę, która staje się jedwabiście gładka, przyjemna w dotyku, poprawia się też jej koloryt, nie wspominając o niezwykłych doznaniach zapachowych. Nawet i w domowym zaciszu można wykorzystać czekoladę do zabiegów pielęgnacyjnych. Na bazie rozpuszczonej, gorzkiej czekolady można przygotować np. znakomity peeling bądź maskę do ciała. Koszt niewielki, a rezultat niesamowity.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply