Choroby metaboliczne to coraz częściej występujące schorzenia. Ich niebezpieczeństwo jest niezwykle duże, ze względu na ryzyko powikłań jakie im towarzyszy. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje cukrzyca drugiego stopnia. Rodzajów cukrzycy jest kilka. Dwa podstawowe to insulinozależna, czyli typu pierwszego i insulinoniezależna – typu drugiego. Pierwsza z nich jest dziedziczna i występuje już w wieku młodzieńczym. Powstaje wskutek braku produkcji insuliny obniżającej poziom glukozy we krwi. W cukrzycy typu drugiego produkcja insuliny w organizmie odbywa się, jednak jest jej za mało, bądź też komórki są wykazują insulinooporność. Jej leczenie odbywa się poprzez podawanie leków obniżających poziom glukozy. Jednak niezwykle ważna w utrzymaniu stabilnego stanu organizmu jest dieta. Glukoza dostarczana jest do organizmu w postaci węglowodanów. W zależności od tego jak bardzo złożone są ich cząsteczki, tempo jej uwalniania jest zróżnicowane. Jeśli dostarczymy organizmowi węglowodany złożone, ich trawienie przebiega powoli, a więc glukoza uwalnia się z nich w wyniku rozkładu bardzo powoli. Jeśli jednak zjemy produkt zawierający cukry proste, bardzo szybko wzrośnie jej poziom we krwi, co w przypadku cukrzycy jest niekorzystne. Dlatego niezwykle ważne jest aby badać poziom glukozy przy pomocy gleukometru. Jest on refundowane przez NFZ.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply