Co powinno zagościć w naszej kuchni

Co powinno zagościć w naszej kuchni

Aby być osobami zdrowymi trzeba odpowiednio się odżywiać. Trzeba bowiem bardzo wyraźnie podkreślić, że żaden, najlepszy nawet suplement diety, nie zastąpi racjonalnego odżywiania się. Wskazać można szereg produktów, które okazują się być niezwykle zdrowe. Warto więc dowiedzieć się co powinno w naszej kuchni gościć naprawdę często. Na co warto więc postawić? Z całą pewnością na śliwki. Ten polski owoc jest bogactwem witamin oraz minerałów. Znajdziemy w śliwkach między innymi żelazo, magnez, potas, wapń, witaminę A oraz E. Osoby, które regularnie będą jadły śliwki z pewnością nie padną ofiarami osteoporozy. Jeżeli zależy nam na tym aby nie chorować i nie łapać nawet najdrobniejszych przeziębień z całą pewnością powinniśmy postawić a tymianek. Jest to niezwykle aromatyczne zioło, w którym znajdują się duże ilości tymolu oraz ikarwakrolu. Substancje te wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Działają również wykrztuśnie oraz napotnie. Osoby regularnie sięgające po tymianek z pewnością nie będą chorowały. Godna polecenia jest również bazylia, która wykazuje działanie antyseptyczne. Regeneruje również nasze błony śluzowe. Zawarta w bazylii rutyna uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Zawarta jest w niej również witamina C. W naszej kuchni powinna na stałe znaleźć się również żurawina. Ten niepozorny owoc okazuje się być niezwykle cenny jeśli chodzi o stan naszego pęcherza moczowego. Regularne spożywanie żurawiny sprawi, że infekcje pęcherza nie będą nam już doskwierały. Warto także wprowadzić do swojej kuchni sok z czarnego bzu. Jest on niezwykle skuteczny jeśli chodzi o uszczelnienie naczyń krwionośnych.