Usuwanie jakichkolwiek niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania składników, które pełnią w organizmie istotne funkcje nie jest korzystne. Człowiek potrzebuje cukrów, tłuszczy i białek, aby odpowiednio funkcjonować, a więc jakakolwiek dieta wyłączająca te składniki z diety, o ile nie jest zalecone przez lekarza nie ma sensu i może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dlatego pamiętajmy, że najważniejszy jest umiar. A dlaczego na przykład białka są tak istotne?
Białka to tak zwane związki organiczne o olbrzymiej masie cząstkowej, zbudowane z aminokwasów, a w organizmach żywych występuje ich ponad dwadzieścia tysięcy. Aminokwasy zawierają dwie grupy funkcyjne: karboksylową COOH – ma właściwości kwasowe i aminowa NH2 – ma właściwości zasadowe a do tego dodatkową grupę karboksylową, aminową, siarkę, grupy aromatyczne itp. Białka mogą mieć strukturę pierwszorzędową, drugorzędową, trzeciorzędową i czwartorzędowa (jak wyglądają też trzeba wiedzieć). A jakie są ich funkcje? Na przykład enzymatyczna (są biokatalizatorami), reakcja endoergiczna (podnosi energię aktywacji), reakcja egzoergiczna (podnosi energię aktywacji), koenzym – niebiałkowa część enzymu, budulcowa – tworzą włókna nadające sztywność organizmowi (budują włókna mięśniowe – aktyna i miozyna). Do tego odpowiadają za ruch i oczywiście mogą być materiałem zapasowym (np. u roślin motylkowych). W skrócie po prostu odpowiadają za budowanie tak potrzebnych nam mięśni.